Het nut van EHBO-kennis

Heb jij weleens meegemaakt dat er in jouw nabijheid iemand gewond raakte of een ander acuut medisch probleem ondervond? Dan is het misschien wel door je gedachte geschoten: ‘Wist ik maar hoe ik kon helpen!’. Logisch om zo te redeneren. Voor veel mensen is een dergelijke ervaring aanleiding om eens een EHBO cursus te volgen. Na het volgen van zo’n cursus weet je precies wat je moet doen als iemand gewond raakt waar jij bij bent. Zo maak je jouw omgeving een stukje veiliger voor iedereen.

EHBO toepassen

Voor wie is een EHBO-cursus bestemd?

Het antwoord op deze vraag is simpel. Iedereen die een EHBO-cursus wil volgen kan zich hiervoor aanmelden. Vooropleidingen of diploma’s spelen hierbij geen rol. In het bijzonder is de EHBO-cursus populair bij mensen met veel verantwoordelijkheidsgevoel. Of met andere woorden: mensen die graag willen weten hoe ze precies kunnen helpen wanneer er in hun omgeving zich een levensbedreigende situatie voordoet. Verder zie je dat ondernemers vaak hun werknemers naar een EHBO-cursus sturen. Dit omdat een ondernemer graag wil dat er deskundigheid op medisch gebied in zijn of haar bedrijf aanwezig is.

Wat leer je zoal bij een cursus?

Tijdens een EHBO-cursus leer je hoe je eerste hulp moet verlenen aan de slachtoffers van een ongeval. Ongevallen zijn er natuurlijk in heel verschillende gradaties en met de meest uiteenlopende oorzaken. Wat de kenmerken van het ongeval ook zijn, je leert altijd de vijf basispunten van EHBO te hanteren. Belangrijkste daarvan is snel nagaan wat er is gebeurd en waaruit de verwondingen van een slachtoffer zijn. Het slachtoffer moet altijd gerust worden gesteld en worden beschut. Totdat versterking aanwezig is (indien nodig) help je het slachtoffer verder. Dit kan zijn door verbanden aan te leggen om daarmee hopelijk bloedingen te stoppen. Tijdens de cursus leer je dit allemaal. Bovendien leer je hoe je moet om gaan met onder andere elektriciteitsongevallen, letsel door warmte of koud, oogletsel, kneuzingen, brandwonden, vergiftigingen en stoornissen in de ademhaling of in het bewustzijn. Reanimatie komt ook altijd aan de orde bij een EHBO-cursus.

EHBO traning

Verschillende soorten EHBO-cursussen

Een EHBO-cursus staat niet op zichzelf. Er zijn namelijk verschillende cursussen die allemaal een net iets ander accent hebben. Het begint natuurlijk allemaal met de EHBO-basiscursus. Hier leer je doorgaans in drie of vier (volledige) dagen hoe je eerste hulp moet verlenen bij kleine of grotere ongevallen. Als je deze cursus eenmaal hebt gevolgd, mag je veronderstellen dat je deze kennis hebt, en houdt. Maar het kan natuurlijk zijn dat na enige tijd de opgedane kennis wat is weggezakt. Daarom bestaan er ook speciale herhalingscursussen. Voor elke EHBO’er die twijfelt of hij of zij alles nog wel weet is het aan te raden een keer zo’n herhalingscursus te volgen. Kennis wordt hiermee weer helemaal opgefrist en misschien zelfs ‘bijgewerkt’ aan de hand van nieuwe inzichten uit de medische wereld. Tenslotte bestaan er EHBO-cursussen die specifiek gericht zijn op eerste hulp aan jonge kinderen en baby’s. Omdat zij medische hulp vaak op een andere manier moeten ontvangen dan volwassenen wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed.