Slechter horen… wat nu?

Een verminderd gehoor, wat kun je doen?
Meestal gaat het heel langzaam, maar het moment dat je merkt dat je toch echt minder goed gaat horen, kan ineens komen. Soms merk je het zelf, soms word je erop geattendeerd door je omgeving. Na ( mogelijk) een periode van ontkenning zul je toch actie moeten ondernemen, want dit probleem lijkt niet vanzelf over te gaan. Wat kun je doen?

Doe een online test:
Deze eerste stap is een veilige stap, want je kunt zo’n test gewoon thuis, in je eigen omgeving uitvoeren. Op internet zijn online testen te vinden, waarbij je een indicatie krijgt van je gehoorprobleem. Je controleert via de test eerst de instellingen op je computer en doet dan in alle rust de test. Na afloop stuur je de test op en binnen een korte periode heb je de uitslag binnen. Met deze uitslag kun je, wanneer de test daar aanleiding toe geeft, een volgende stap nemen.

Ga naar de huisarts:
De volgende stap is een afspraak bij de huisarts. Vertel hem of haar je bevindingen en laat de uitslag van de online test zien. De huisarts zal controleren of een teveel aan oorsmeer of een oorontsteking misschien de oorzaak is van de vermindering van je gehoor. Als dit het geval is, kan de huisarts dit probleem in verreweg de meeste gevallen zelf oplossen. Eventueel kun je doorverwezen worden naar een KNO-arts. Als de huisarts en de KNO-arts niets aan jouw probleem kunnen doen, kun je weer een stap verder gaan.

Een bezoek aan een audici├źn:
Voor een bezoek aan de audicien is geen verwijzing nodig van de huisarts; je kunt dus ook eerst naar de audicien gaan en daarna naar de huisarts. Een huisartsbezoek is echter wel een logische eerste stap om medisch oplosbare problemen helder te krijgen.
Informeer naar de deskundigheid van de audicien die je wilt bezoeken: is dit een erkende audicien en zijn de medewerkers gekwalificeerd? Dit is belangrijk in verband met de vergoeding van je eventuele hoortoestel. Een audicien zal je informeren over de aanschaf van een hoortoestel en over de mogelijkheden en kosten hiervan.