Wat je moet weten over mondkapjes

Zowel in winkels als online zijn er mondkapjes te koop. Je hebt medische als niet medische mondkapjes. De niet medische mondneuskapjes mag je gebruiken in openbare ruimtes en in het openbaar vervoer. Deze heb je in  in allerlei kleuren en designs. Wanneer u dit mondkapje zorgvuldig draagt en gebruikt beschermd het voornamelijk andere mensen en niet jezelf. Het blijft dus belangrijk om 1,5 meter afstand te houden van andere mensen en het wassen van je handen en niezen in de elleboog. Blijf thuis wanneer je corona gerelateerde klachten hebt.

Hoe draag ik een mondkapje

In openbare gebouwen en overdekte ruimtes is het sinds 1 december 2020 verplicht om een mondkapje te dragen. De meeste mensen gebruiken het mondkapje niet op de juiste manier. Ze pakken het uit de tas of jas en zetten hem op. Wil je wel op de juiste manier je mondkapje opzetten houdt dan met het volgende rekening: Was of desinfecteer voordat je het mondkapje opzet je handen. Raak het alleen aan bij het elastiek of touwtjes. Houdt er rekening mee dat je de binnenkant niet aanraakt. Heeft het mondkapje een ijzerdraadje duw deze dan tegen de neus als je het mondkapje helemaal op hebt. 

Sneltesten

Wanneer u snel wilt weten of u coroana heeft en geen afspraak wilt maken bij de GGD dan is kan je kiezen voor een covid 19 sneltest. Deze kan je gebruiken als je naar het werk moet  of school gaat. De uitslag heb je dan vaak binnen 15 minuten.  Wanneer je klachten hebt die bij corona passen, dicht in de buurt bent geweest bij iemand met corona of terugkomt uit het buitenland dan is een sneltest hier niet voor geschikt. Dan zal je toch een afspraak moeten maken bij de GGD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *